Al (of vrijwel al) het goud op aarde bevond zich al op aarde toen deze ontstond.
Het goud dat gebruikt wordt voor sieraden is dus gevonden en opgegraven.
Dit goud is echter ontstaan buiten de aarde!
Om te zien waar goud wordt gemaakt, moeten we kijken naar zwaardere sterren. Deze produceren namelijk ook eerst helium, koolstof en zuurstof, maar zij laten het daar niet bij!
Zwaardere sterren, sterren die ongeveer 10 keer de massa van de zon hebben of meer, kunnen ook nog zwaardere elementen aanmaken. In deze zware sterren is al het goud op aarde aangemaakt, nog voordat de zon bestond!
Deze zware sterren zullen goud maken, vlak voor het eind van hun bestaan.
Sterren die ongeveer 10 keer of meer zwaarder zijn dan de zon zullen vervolgens exploderen in wat een supernova wordt genoemd. Hierbij stort de kern van de ster in tot een neutronenster of zwart gat en worden de buitenste lagen van de ster de ruimte in geblazen. Hierbij zullen dus ook fusieproducten als goud zitten.
Het heelal is nu naar schatting zo’n 13,6 miljard jaar oud, de zon en haar planeten ongeveer 4,6 miljard jaar. Tussen het ontstaan van het heelal (de oerknal) en het ontstaan van de zon zit dus zo’n 9 miljard jaar. In die tijd zijn veel zware sterren ontstaan en weer vergaan (een ster van 10 zonsmassa’s bestaat slechts enkele tientallen miljoenen jaren).
Veel van deze zware sterren hebben dus al een supernova explosie ondergaan en fusieproducten als goud de ruimte in geblazen. Uit het gas van verschillende van deze sterren is uiteindelijk een nieuwe ster ontstaan, onze zon, met een planetenstelsel. Op aarde, een van deze planeten, bevinden zich hierdoor aanzienlijke hoeveelheden goud, uiteindelijk dus afkomstig van deze zware sterren.