Waaraan kunt u ‘echt’ goud of zilver herkennen? Wat zijn de gehalten etc? Hieronder vindt u een overzicht van diverse keurmerken op edelmetalen.
Karaat (K) als goudgehalte
Het karaat (afkorting K) is de eenheid waarin het massagehalte aan fijngoud in een sieraad of ander object wordt aangeduid. Hoe hoger dus het karaat, des te zuiverder het goud erin is verwerkt.
• 8 karaat goud: 33,3% zuiver goud
• 14 karaat goud: 58,5% zuiver goud
• 18 karaat goud: 75,0% zuiver goud
• 20 karaat goud: 83,3% zuiver goud
• 21,6 karaat goud: 90,0% zuiver goud
• 22 karaat goud: 91,6% zuiver goud
De meeste sieraden en juwelen in Nederland zijn 14, of 18 karaat goud. In ons land mag goud met een lager karaat dan 14 (ook wel goud 585 genoemd) namelijk niet worden verkocht onder de naam “goud”.
In veel andere landen mag dit wel, zo wordt in Engeland ook veel sieraden van 9 karaat verkocht, en in Duitsland zelfs van 8 karaat goud.
Terwijl in veel landen in Azië en het Midden-Oosten sieraden juist vaak worden gemaakt met een veel hoger goudgehalte.
24 karaats goud wordt meestal als fijngoud gebruikt in de industrie, en er worden goud baren van gemaakt.
Van 24 karaats goud kunnen geen sieraden worden gemaakt, omdat 24 karaat goud in z’n puurste vorm is en in pure toestand is goud dan heel erg zacht en zwak. Hierdoor zouden de sieraden dan snel slijten, verbuigen en kapot gaan. 24 karaat goud wordt daarom altijd vermengd met een ander metaal om het sieraad harder te maken en om er een bepaalde kleur aan te geven.
Sinds de invoering van de Waarborgwet in 1986 zijn keurtekens voor edelmetalen verplicht. Deze keurtekens garanderen dat een object het juiste gehalte aan edelmetaal bevat (goud, platina of zilver). Naast de keurtekens bestaan er ook de zogenaamd verantwoordelijkheidstekens. Dit is het teken van de importeur of de werkmeester die het object vervaardigt. Daarnaast zijn er ook de (waarborg)kantoor tekens. Voor 1988 waren in Nederland diverse waarborgkantoren waaronder Amsterdam, ‘s-Gravenhage, Roermond en Leeuwarden.
Op dit moment zijn er in Nederland twee waarborgkantoren: in Joure (2002 tot heden) en in Gouda (1988 tot heden). Naast de nationale keurmerken zijn er ook internationale. Nederland is lid van de Waarborgconventie van Wenen.